Русия все още би могла да изнася петрол, част 1

Д-р Сара Вахшури, основател и президент на SVB Energy International

13:30 | 9 декември 2022
Преводач: Мария Попова

Да поговорим за тавана на цената от 60 долара. Мнозина посочиха, че производствените разходи на Русия са много под тази цифра, така че финансовият ефект при тази стойност поне ще е нищожен.
 

Така е не само защото производствените разходи са много ниски в Русия и тя ще продължи да има големи печалби, но и защото 60 долара за барел е средната цена от преди няколко години. Реално, това не е ниска цена. Водещият руски сорт петрол Урал вече се търгува около 50 долара, което също е под това ограничение на цената. Това няма да засегне руската икономика и дори руската търговия с петрол.

Дори и да не засегне руската икономика и търговия, виждате ли риск Русия да реагира като намали износа си на петрол?

Има един добър пример в случая и той е, че ако Г-7 и европейските държави спрат да предоставят кредити, застраховки, а също и танкери на Русия, за да изнася петрол или не позволят на Русия да използва тези застрахователни и финансови канали за търговия, Русия пак ще може да изнася петрол и най-добрият пример за това е Иран. Иран е под санкции от години – никоя европейска застрахователна компания не може да застрахова иранските петролни товари, никоя финансова институция на отпуска кредитна линия за ирански петрол, няма и танкери и все пак страната изнася поне 1 милион барела петрол.

Не е задължително Русия да разчита на тези канали за износа си на петрол. Да не забравяме, че всички ограничения, както и тавана на цената се отнасят само до пренасяния по море руски петрол, а голяма част от руския петрол се изнася по тръбопроводи.