Русия все още би могла да изнася петрол, част 2

Д-р Сара Вахшури, основател и президент на SVB Energy International

13:30 | 9 декември 2022
Преводач: Мария Попова

В дългосрочен план се говори за необходимостта от структурна промяна на пазара, не само във връзка със САЩ, но и с Русия и някои от нейните съюзници, въпреки че някои от тези съюзи са неустойчиви. Въпросът е: има ли начин Русия и някои от основните ѝ купувачи да се откъснат от САЩ, от западна Европа, така че да могат да търгуват по-свободно с петрол?

Точно това правят Иран и Венецуела – от използването на криптовалути до използването на различни канали за получаване на плащанията, до използването на местни компании за застраховането на танкерите си и използването на собствен танкерен капацитет. Трябва да имаме предвид и, че Китай и Индия вече купуват руски петрол с отстъпка от 25-30 долара на барел спрямо пазарната цена. Може да кажем, че 60 долара е горе-долу цената на петрола, на която Русия вече изнася за пазарите в Азия. Вече казах, че това е цена с 10 долара над цената на основния им сорт петрол.

Важен е политическият аспект на всичко това, дали Русия ще се съгласи да изнася за държави, които спазват ограничението. Иначе, тавана на цената няма да повлияе на цената на основния сорт руски суров петрол.

Каква реакция от страна на Кремъл бихте очаквали? Какво следите в момента?

Руски официални лица вече казаха, че няма да изнасят петрол за държави, които спазват или прилагат тавана на цената. Това е трудно да се следи, лесно е да се подправи документация, така че трябва да изчакаме. Но Русия сама реши да намали износа си на природен газ за Европа и би могла да играе твърдо и да не изнася петрол за държавите, които ще спазват ограничението в цената. Както казах Китай и Индия вече внасят руски петрол приблизително на тези цени.

Но цялата тази история с ограничаването на цената създава несигурност за пазара в момента, когато имаме проблеми с предлагането, вече е декември и има несигурност при търсенето, защото Китай планира да разхлаби ковид ограниченията. Така че това създава несигурност за пазара.