Саудитски и китайски фирми подписват 34 договора за инвестиции, част 1

Айхам Камел, директор Проучвания Близък изток и Северна Африка, Eurasia Group

21:57 | 8 декември 2022
Преводач: Силвия Грозева

Каква е ползата за саудитците? Какъв е критерият?

Ползата е в приема. Мохамед Бин Салман приема всеки – преди няколко седмици Байдън, сега Си Дзинпин. Той дава много ясен сигнал, че Саудитска Арабия иска да разполага с геополитически възможности и ще преследва собствените ни стратегически интереси.

Да не забравяме, че балансът в търговията на Саудитска Арабия със САЩ и с Китай фундаментално се промени в последните 10г. Сега Китай е по-важен.

Мохамед Бин Салман иска да създаде по-устойчиви отношения с Китай.

Но не вярвам, че това е в ущърб на Вашингтон.

Да не би целта е да използва повече лостове в отношенията си със САЩ от засилването на връзките с Китай или дори с Русия?

Абсолютно..

Как ще го направят?

Мисля като започват просто да подписват такива договори. Като говорят за разширяване на областите на сътрудничество. И дори като мислят за бъдещето.

Има много рискове от засилване на саудитско-китайското сътрудничество вероятно на енергийния фронт или при преките инвестиции.

Тук значение има бъдещият потенциал.

Също и във военната област.

Мисля, че саудитците няма да направят някакви големи движения в отбранителния сектор, които да прекратят стратегическите отношения със САЩ. Тяхната армия е изградена от САЩ. И все още оперира с американско оборудване, така че много ще внимават.

Мисля, че го обявиха пред администрацията..