IATA очаква облекчение при цените на самолетното гориво през 2023

Уили Уолш, директор на IATA

20:30 | 7 декември 2022
Преводач: Силвия Грозева

2022г бе доминирана от голямото завръщане на търсенето, но индустрията не успя да отговори. Ще има ли баланс на търсенето и предлагането догодина? Проблемите в индустрията от 2022г ще продължат ли и през 2023г?

Не. Нека да е ясно. Имаше големи проблеми на някои летища. Например на Хийтроу и Схипхол. Те продължават и след като можеха да бъдат решени.

Повечето авиокомпании работят доста добре в момента и много летища по света се справят нормално. Дори някои страни нямаха никакви проблеми. Например Испания.

Смятам, че началото на възстановяването бе много по-бързо, отколкото очакваха повечето хора, но няма извинение за летищата, които не успяха да реагират. Не вярваме това да се повтори през 2023г.

Какво мислите за цените? За разходите? Говоря за заплатите на пилотите. Вчера американска авиокомпания реши да вдигне заплатите на пилотите с 34%. Това как ще се отрази на печалбите на авиокомпаниите?

Това е специфично за САЩ. Не забелязваме подобни решения в други части на света. Явно в САЩ има недостиг на пилоти. По-точно заради изисквания към търговските пилоти конкретно за САЩ.

И на други места по света има недостиг, но авиокомпаниите съобщават за доста добра реакция на плановете си за наемане на служители.

Американският пазар на вътрешни полети е голяма част от пазара на американските авиокомпании. Представлява около три четвърти от целия им пазар.

Разбирам какво се случва, но в САЩ динамиката не е по-различна отколкото по света.

Ако САЩ изпадне в рецесия догодина и ако тя продължи повече от първото полугодие, как това ще промени целите за печалба в Северна Америка?

Ние сме отчели всички тези проблеми. Признаваме, че ще има натиск и предизвикателства. Все още има високи цени на поръчките.

За авиоиндустрията те са доста високи. Цените на самолетите. Дори и цената на петрола.

Всичко това взето заедно ни кара да правим реалистични прогнози. Както всички икономически прогнози и те ще се окажат погрешни.

Нямам представа каква ще бъде действителната цена на петрола. Но възприехме мнението, че ще има някакво облекчение при цените на самолетното гориво през 2023г., което ще даде някакво облекчение на авиокомпаниите и ще намали някои от предизвикателствата.