Махлуф не очаква промяна в стратегията на ЕЦБ, част 1

Габриел Махлуф, Управител на Bank of Ireland и член на Управителния съвет на Европейската централна банка

09:30 | 7 декември 2022
Преводач: Петя Кушева

Г-н Управител, кое е най-голямото предизвикателство пред Кристин Лагард през следващите 90 дни?

Благодаря Ви за поканата първо, и благодаря, че ме определихте като най-интересния човек, но това е отделна дискусия.

Кристин и аз и всички членове на Управителния съвет се сблъскваме с предизвикателства, с които според мен много хора в цяла Европа, ако не и в света, се сблъскват, а именно справяне с изключителна несигурност. Знам, че говорим за това от известно време, но комбинацията от възстановяването от пандемията, проблемите с веригата на доставките, новините за Китай, за които току-що чух да говорите, продължаващата руска война в Украйна и т.н. Имаме съзвездие от проблеми, през които трябва да преминем, за да стигнем до правилната парична политика за еврозоната. Така че това е предизвикателство.

Като предизвикателство бих отбелязал, че по някаква причина, лидерството на Ирландия в областта на растежа се подлага на дебат, но е факт, че в крайна сметка страната е двигател на растежа. Г-н Управител, едно от разграниченията тук е вярата в силата на технологиите, номиналният БВП на Америка в сравнение с по-малкия номинален БВП на Европа. Противопоставяте ли се на това и твърдите ли, че подценяваме потенциала на европейския растеж в бъдеще?

Категорично да, потенциалът е огромен. Това вече е много голяма икономика и тя е амбициозна. Затова смятам, че технологията ще бъде от решаващо значение за бъдещето. Цифровизацията, изменението на климата и демографията са големите икономически преходи, през които всички ние преминаваме в момента. Европа има потенциал да бъде начело на всички тези процеси.