Pimco: Твърде е рано да се види отражението на тавана на петрола, част 2

Грег Шеърнау, мениджър на портфейл суровини в Pimco

08:25 | 7 декември 2022
Преводач: Мария Попова

Да поговорим за цените на дизела, особено в САЩ, където те си остават високи. Питам се при трудностите заради войната на Русия срещу Украйна, дали като изключим срив в търсенето има нещо извън руските доставки, което да понижи цените?

Постепенно се включват нови рафинерии в Близкия изток, които ще могат да изнасят около 200 хиляди барела дизел дневно през следващите няколко месеца. Налице е и вероятност от промяна в китайската политика, която ще улесни допълнителния износ на дизел.

Според нас, една от причините дизелът да е скъп е ограничението на износа наложено от Китай за последните 18 месеца, което отчасти се дължи на вътрешната им политика.

Значителните световни запаси не се използват за задоволяване на глада за гориво. Ако в крайна сметка износът от Китай се увеличи както смятаме, че ще стане в следващите месеци и видим постепенно увеличаване на износа от Близкия изток, това ще има тежест на пазарите на дизел, дори и без мирен договор или друго голямо събитие, което да улесни предлагането от Русия.

Говорим за предлагането от страна на Китай, но нека поговорим и за търсенето. Ако китайската икономика наистина се отваря и най-после излиза от карантината заради ковид или поне се готви да излезе, какво означава това за глобалната картина на търсенето?

По наши изчисления, в момента Китай изостава от обичайното потребление с около един милион барела отчасти заради карантината. Ако те се върнат на пазара, отворят икономиката, започнат да пътуват това ще отнеме известно време, няма да стане за един ден.

Това ще е значителен тласък за търсенето на петрол. Ако то постепенно започне да расте с един милион барела дневно, което ще ни върне към обичайното търсене, това е 1% от глобалното търсене на петрол и е приблизително равно на съкращението в производството на ОПЕК от последния месец след като обявиха намеренията си преди два месеца. Това ще е голям позитивен катализатор за цените на суровините и на петрола.