Байдън: САЩ не се извиняват за Закона за инфлацията

Джо Байдън, президент на САЩ

16:40 | 5 декември 2022
Обновен: 16:54 | 5 декември 2022
Преводач: Мария Попова

Съединените щати не се извиняват - и аз не се извинявам, тъй като го написах закона, за който говорите.

Но има случаи, когато създавате огромен законодателен акт - и той има почти 368 милиарда долара за най-голямата инвестиция в изменението на климата в цялата история. Така че, очевидно ще има проблеми в него и трябва да се съгласуват промените в него.

Например в него има разпоредба, която казва, че има изключение за всеки, който има споразумение за свободна търговия с нас. Е, това беше добавено от член на Конгреса на Съединените щати, който признава, че е имал предвид съюзници; той не е имал предвид буквално споразумение за свободна търговия. Така че има много неща, които можем да изгладим.

Но по същество, ние ще се уверим, че Съединените щати ще продължат, точно както се надявам, че и Европа ще може да продължи - да не разчитат на ничия друга верига за доставки. Ние сме нашите собствени вериги за доставки и споделяме това с Европа и всички наши съюзници и те реално ще имат възможност да направят същото.

Така че има дребни промени, които можем да направим и те фундаментално да улеснят европейските страни да участват и/или да се справят сами. Но това е въпрос, който трябва да бъде обсъден.

Няма фундаментално - никога не е имало подобен замисъл, докато пишех законодателния акт - никога не съм възнамерявал да изключа хората, които си сътрудничат с нас. Не това беше намерението.

Нашето намерението беше да се уверим, че вече не сме в онази позиция, когато имаше пандемия в Азия и Китай реши, че вече няма да ни продава компютърни чипове. Ние измислихме проклетите джаджи, разбирате ли?

Мисълта ми е: Ние сме отново на линия, Европа е отново на линия и ние ще продължим да създаваме работни места в производството в Америка, но не за сметка на Европа.