Китай призова за усилия да спре войната в Украйна, част 1

Ноа Баркин, управляващи редактор на Rhodium Group

18:00 | 2 декември 2022
Преводач: Силвия Грозева

Президентът на Китай призова за усилия да спре войната в Украйна по време на среща с президента на ЕС Шарл Мишел в Пекин. С това показва, че Китай вероятно се опитва да изглади най-големия си проблем в отношенията с Европа. Включваме управляващия редактор на Rhodium Group Ноа Баркин, Имаше въпросителни около степента, в която Китай иска да бъде замесен в усилията да се окаже натиск над Русия да спре войната в Украйна. Докъде стигнахме?

Това остава под въпрос. Вероятно има промяна в тона на Китай от началото на месеца, когато в Пекин пристигна германският канцлер Олаф Шолц.

Китай каза, че не иска ядрена ескалация в Украйна. За мен е под въпрос обаче дали ще окаже натиск над Путин и колко влияние има над неговите действия.

Едва ли. Ако някой може да спре Путин, това вероятно ще бъде президентът на Китай Си Дзинпин. Олаф Шолц отиде в Пекин, после и президентът на ЕС и вероятно те ще извадят поуки от края на 80-те, когато САЩ видя завоя на Китай спрямо СССР. Какви са възможностите тук? Колко е реалистично да успеят да накарат Си Дзинпин да направи нещо по въпроса?

Мисля, че никой не може да отговори. В момента виждаме как европейските лидери засилват контактите си със Си Дзинпин. По време на локдауна той не се виждаше с чуждестранни лидери. Сега ги приема.

Шолц го посети, а Си се срещна с редица лидери на срещата на Г-20 в Бали. Сега там е Шарл Мишел.

В Европа се чуват някои гласове, които казват: имаме нужда от китайската икономика, за да се защитим от икономическите удари от войната в Украйна и трябва да направим всичко възможно в опит да отделим Пекин от Москва.

Дали това ще бъде успешно е под въпрос.