Нидерландия признава нуждата да се помогне и на цивилните в Украйна

Вопке Хукстра, министър на външните работи на Нидерландия

11:45 | 2 декември 2022
Преводач: Мария Попова

Изминалият ден беше много натоварен. Генералният секретар на НАТО каза, че Украйна е изправена пред ужасяваща зима, заради перверзната война, която не се води вече на бойното поле, а срещу цивилната инфраструктура и хората могат да умрат от студ. Докато вие бяхте в Украйна се наложи да се укриете в бомбоубежище, бяхте свидетел на ударите. Какво може да направи НАТО днес?

Благодаря за поканата. Всичко е толкова тъжно колкото и вие казахте и за съжаление войната ще продължи. Следователно, ние трябва да продължим и да засилим подкрепата си. Трябва да направим повече и да помогнем на украинската армия. Но също толкова важен е и въпросът с инфраструктурата и помощта за украинските граждани, които много смело водят своята битка и ние трябва да помогнем за оцеляването им през зимните месеци.

От друга страна, НАТО е военна организация, а Русия не води война срещу военни, а срещу цивилното население, а се чуват и критики, че едва в първия ден от декември, когато зимата е настъпила започва дебат около доставките за Украйна, особено доставките на генератори.

Добрата новина е, че ние правим много като освободихме 180 милиона, изпращаме генератори, правим много неща като членове на НАТО и е хубаво, че много от нашите приятели правят същото.

Но вие сте права, че това трябва да е трайна помощ. Преди две седмици бях в Украйна в деня на най-тежкия обстрел от началото на войната. Ако не друго, това трябва да ни мотивира да направим нещо повече, за да помогнем на армията, защото няма какво да замени доброто представяне на бойното поле. Но също толкова важно е да се помогне на цивилните през този много труден период.