Халушченко: Русия иска да раздели енергийната система на Украйна

Херман Халушченко, министър на енергетиката на Украйна

15:15 | 1 декември 2022
Преводач: Мария Попова

Господин министър, искам да ви върна към въпроса с трансформаторите. Външният министър на Украйна, Кулеба заяви, че има проблеми свързани с вноса на трансформатори в страната. Какви са тези проблеми?

Проблемите се състоят в някои технически трудности. Електрическото напрежение в Украйна е различно от това в Европа. Но ние бързо открихме и вече разполагаме с технически решения как да адаптираме напрежението на тези трансформатори и да ги приспособим за използване в Украйна.

Същевременно, вие трябва да се справяте и с обстрела от руска страна. Какъв е вашият резервен план, втори, трети и четвърти резервен план?

Мога да ви уверя, че сме готови с тези планове. Разбира се, ние обсъждаме редица сценарии. Най-важната ни задача е да поддържаме енергийната система. Това, което правят руснаците, това което се опитват да постигнат е да разделят украинската енергийна система, да я откъснат от европейската енергийна мрежа както и да я разделят вътре в Украйна.

Нашата задача е да поддържаме системата цяла. Това ще ни помогне да произвеждаме електричество и да пренасяме електричество от една част на страната до друга. Това, което искат да постигнат е, например, една ядрена централа в западната част произвежда електроенергия, но ние не можем да я изпратим в други части на Украйна. Това създава дефицит на места, а трябва и да ограничим производството на запад.

Въпросът по-скоро беше за това, че много хора купуват генератори, но за тях е нужно гориво. Има ли достатъчно гориво или хората се презапасяват?

Горивото е достатъчно и сме обявили това пред хората, за да няма паника. Чувстваме се спокойни по отношение на доставките на гориво и за дизеловите генератори.