Гонзалес от SciencesPo за европейската стратегия, част 1

Аранча Гонзалес Лая, ректор на SciencesPo

14:31 | 30 ноември 2022
Преводач: Силвия Грозева

Очевидният въпрос за мен е дали усещате напрежението, след като сте географски близо до войната в Украйна. Бихте ли казали, че това е най-голямата криза на сигурността в Европа от Студената война?

Определено е така, Мария. Това е най-острата криза, на която Европа става свидетел от края на Студената война и ясна демонстрация, че войната носи особен тон и усещане тук.

Защото фронтът е само на километри. Защото оръжията и войниците са там. Защото заплахата от ядрено оръжие е там. Затова Европа и места като Букурещ са толкова ясни, че тази война, войната, която Русия води срещу Украйна трябва да бъде в центъра на усилията на НАТО оттук нататък.

Споменахте оръжията. Не знаем точно къде са, но са много близо до мястото, където се намираме. Знаем, че са в Полша. Това не е ли някакъв странен начин Европа да каже „никога повече няма да пренебрегваме въпроса за сигурността“?

Определено ситуацията в света се промени.

Сега е ръководена повече от силата. Това засяга и ЕС, който трябва да приеме тази водена от силата международна обстановка и трябва бързо да се адаптира към нея.

Това означава може би да наруши табута, които в миналото е имало по въпроса са сигурността и отбраната. Да ускори интеграцията на ЕС, за да може да отговори единно, което според мен Европа успешно прави в последните няколко месеца.