Remy Cointreau очаква увеличение на цените с 5-10%, част 2

Ерик Вала, изпълнителен директор на Remy Cointreau

18:11 | 28 ноември 2022
Преводач: Петя Кушева

Предполагам, че естественото следствие от това е, че предлагате прекрасен луксозен продукт. Вече е умерено скъп. Ще се опитате ли да спечелите повече от него? Ще повишите ли цените, като се има предвид ограниченото предлагане и проблемите свързани с него? Какво е допустимо за средния клиент? Ще вдигнете цените с 5 или 10 процента? Просто ни ориентирайте.

Между 5 и 10 е добър ориентир. Само за да знаете, цените са фактор. Текущата инфлация  създава положителен контекст що се отнася до управление на цените очевидно е, че е благоприятна. Но ако управлявате цената си, в зависимост от  инфлацията, поемате рискове за своята марка. За нас, всъщност, цените се определят преди всичко от ролята ни в ценообразуването, която идва от качеството на продукта, желанието към марката, качеството на преживяването, което можете да предложите на клиентите си. И в това инвестираме много през последните три години. Увеличаваме цените през последните три години, не поради инфлацията, а не заради напрежението покрай снабдяването, но първо и най-вече, защото инвестирахме в нашата марка, за да я направим по-желана. Така че това не е нещо ново за нас. Но да, ще продължим да увеличаваме цените в по-благоприятен контекст за увеличения на цените, като продължаваме да инвестираме в нашите марки, защото това е ролята ни в ценообразуването. Именно тя определя цените, и то повече от инфлацията, която просто създава контекста.

Последното нещо, което искам да кажа за инфлацията, защото ми задават този въпрос много често, фактът е, че в нашия бизнес сме доста силно водени от коняка. А конякът е течност, която отлежава. Средната продължителност на отлежаване е седем години. Течността, която влагаме в нашите продукти днес е нещо, което е на седем години. Това означава, че по принцип ние сме по-слабо повлияни от инфлацията при коняка. А той е голям дял от разходите.