Мицотакис за борбата с климатичните промени в Гърция, част 1

Кирякос Мицотакис, министър-председател на Гърция

19:30 | 9 ноември 2022
Преводач: Силвия Грозева

Очакват се парите, кога ще стигнат парите от богатите страни за по-бедните като компенсация за климатичните промени?

Аз съм общо взето оптимист, че ще има напредък по този критичен въпрос. Правилно казват, че най-важното е как ще се финансира преходът и как да стане по-достъпен за по-бедните страни, за да могат да тръгнат по пътя за зелената енергия и по-устойчиво бъдеще.

Има голям интерес и ангажименти от частни лица и големи компании и мисля, че всички разбираме, че с всеки изминал ден някъде се заражда нова климатична криза.

Знаем, че климатичните промени стават по-бързо, отколкото сме очаквали. Това вече е всеизвестно и се изисква спешна реакция.

Колко е трудно да се дадат пари за поправяне на щетите в момент, когато има огромна енергийна несигурност в Европа, наред с повишаването на разходите за живот и че хората трябва да направят много труден избор за зимата?

Трябва да правят трудни избори. Но същевременно трябва да заложим на зеления преход.

Нека ви дам пример от Гърция.

Имаме 10 гигавата инсталирани ВЕИ. Преди 10 дни беше прекрасен слънчев ден с доста вятър и в цялата страна в продължение на 5 часа осигурихме тока само от ВЕИ. Разбрахме, че да работим с ВЕИ е по-евтино, но и геополитически по-безопасно. Освен това помага да се намалят емисиите.

Тези проекти са позитивни и затова очаквам значителното им ускоряване по целия свят.

Но промениха ли се плановете ви за въглищните тецове заради енергийната сигурност?

Да, в краткосрочен план.

Ще ги задържите ли?

Ще запазим производството на ток от въглища вероятно 2-3г. Но отказът от въглища е решение, което сме взели и няма да го променим.

Ще променим диверсификацията в предлагането на газ. Знаем, че ще ни е нужен природен газ в обозримо бъдеще. Гърция става енергиен хъб за втечнен природен газ.

Не само за нуждите на нашата страна, но и за доставки за Балканите и Централна Европа. А защо не и за Украйна.

В това отношение нашата страна е много важна.