Френският финансов министър за финансовата стабилност, част 1

Брюно Льомер, министър на финансите на Франция

12:23 | 5 октомври 2022
Преводач: Силвия Грозева

Каква е прогнозата ви за европейската икономика? Идеята беше, че рецесията е почти неизбежна. Но май историята е далеч по-сложна и нова – вижте хранилищата и разрушаването на търсенето. Като цяло как виждате нещата?

Аз съм по-оптимистично настроен, дори и да сме изправени пред трудности.

Имаме ниво на инфлация без прецедент. Най-висока от създаването на еврото.

Тя предизвиква големи тревоги сред гражданите ни, сред частните компании, но ще ви кажа каква е моята силна вяра: ако останем единни, всички 27 страни-членки, ще преодолеем тези трудности до средата на 2023г.

Най-важното е да сме единни. Затова мисля наистина, че има нужна от глобален план за действие на европейско ниво срещу инфлацията.

Говорите за солидарност. За 24ч. говорите вече три пъти и солидарността е постоянно на езика ви. Когато казвате солидарност и единство, това послание към Германия ли е? И какво означава равновесие на игралното поле като имате 200 млрд за харчене?

Това е глобално послание към всички страни-членки. Европейската солидарност е част от европейския план за действие, който ние предлагаме срещу инфлацията.

Първо, енергийната ефективност.

Трябва ни повече енергийна ефективност, което означава, че ще трябва да намалим потреблението на енергия. Смятам, че можем да се справим по-добре с намаляването на енергийното потребление.

Второ, солидарност.

Можем да помислим за предложение като механизма Sure, който се оказа много ефективен по време на ковид кризата. Бихме могли да въведем същия тип механизъм срещу последиците от инфлацията за страните, които са най-силно засегнати от последиците от високите цени.

Не говоря за емитиране на общ дълг. Говоря за механизма Surе, който е възможност да се набират средства на национално ниво с гаранциите на всички страни-членки.

Това е втората част от този глобален план за действие.

И трето, да въведем целенасочени мерки, целенасочена помощ за частни компании, които са изложени на международната конкуренция и плащат твърде много за енергия.