Хорматс: Руската икономика е в трагично състояние

Робърт Хорматс, бивш министър на икономическото развитие, енергетиката и околната среда на САЩ

14:30 | 3 октомври 2022
Преводач: Силвия Грозева

Какво мислите? Вие сте се срещали с Путин.

Да, така е.

Какво мислите за събитията днес?

Поради лошото представяне на руската армия, мисля, че показва, че Путин се нуждае от нещо, за да покаже, че е твърдо и решителен в действията. И най-вече иска да го демонстрира на руския народ. Да покаже, че не се отказва и че прави поредна стъпка, за да вземе поне част от Украйна и да я включи в руска орбита.

Това обаче са Потьомкински избори. Те са фалшиви. САЩ нямаше да позволи това да мине без да реагира. И го направи веднага.

Потьомкински, казвате. Използвате руския термин. Това обаче означава ли, че останалият свят няма да ги признае? Какво ще постигне? Какво мисли, че прави?

Той го прави отчасти заради руския народ. Искам да покаже, че все още е твърдо решен и се опитва да повиши ефективността на руската армия като казва – вижте, превзехме цялата тази територия, това е голяма работа, много позитивно на фона на всичко, което се случва другаде.

Той се надява, че ще видят неговите решителни действия.

Що се отнася до термина – руснаците създаваха т-нар. потьомкински села, които бяха една измама. Показваха все едно икономиката процъфтява, но не беше  така.

Същото е и с тези референдуми. Те са фалшиви и манипулирани.

Икономиката му е в ужасно положение. Той се опитва да накара всички да повярват, че е добре, че издържа на санкциите.

Но не е така.

Броят на хората, които купуват руски петрол ще намалее, след като европейците започнат да зависят повече от други източници на енергия.

Така че безработицата и цялата икономика на Русия, въпреки че Набиулина е доста добър централен банкер, познавам я отдавна, Путин просто не може да се справи с пълния бойкот на останалата част от света. Или поне на голяма част от него – Европа например спря търговия и инвестиции в Русия.