Ще има ли безплатни училищни обяди

Келси Бътлър, Bloomberg

14:38 | 30 септември 2022
Преводач: Петя Кушева

Семействата, които вече срещат трудности с нарастващите цени се озовават пред нов разход: училищен обяд за децата им.

Изтече федералната програма от времето на пандемията за безплатна храна за всички деца, независимо от доходите на семейството. Точно преди началото на тази учебната година.

Една майка от Ню Джърси казва, че това вдига до двеста долара на месец бюджета й. Друга в Мичиган казва, че ще похарчи осемдесет долара на месец и ще отдели от времето за семейството си, за да опакова тези обяди.

За училищата това може да струва до сто хиляди долара годишно, за да се осъществи програмата по начина, по който са го правили преди пандемията, когато семействата трябваше да кандидатстват за безплатен или намален обяд. Но често семействата не кандидатстват или не знаят как да го направят, докато други имат твърде високи доходи, за да се класират.

Калифорния и Върмонт разширилиха универсални програми за безплатен обяд и група конгресмени от двете страни поискаха от партийните ръководства да върнат това предимство в цялата страна. Но междувременно децата или дължат пари за храна или семействата не могат да си го позволят, или гладуват.