Нафтогаз за транзита на руски газ през Украйна, част 2

Юри Витренко, директор на Нафтогаз

21:20 | 29 септември 2022
Преводач: Силвия Грозева

ЕС каза, че иска разследване и предупреди, че всяка атака срещу европейска инфраструктура ще има силен отговор. Споменахте арбитражното дело, което водите. Имате какво да губите – може да загубите парите от транзитните такси, а ЕС може да загуби все още течащите потоци газ. Можете ли  да защитите инфраструктурата си? Трябва ли Европа да реши, че и газът през Украйна също може да спре в някакъв момент?

Говорили сме и преди. Причината да продължаваме да транзитираме газ е не защото искаме да получаваме тези приходи, а защото европейските ни партньори казват, че поне засега имат нужда от този газ и зависят от него. Искат Русия да докаже,  че не е надежден доставчик, а не Украйна да спира транзита.

Затова продължаваме транзита.

Ще продължим да го правим поне докато е технически възможно.

Въпреки войната, въпреки враждебните действия, доказахме на всички, че сме надеждна транзитна страна.

Така че продължаваме. Смятаме да не спираме транзита. Причината да отидем на арбитраж е защото Русия не плаща за транзита. Но ние продължаваме да подаваме газ.

Имате ли нови данни за приходите, които продължават да идват от Русия? Те казаха, че ще плащат по-малко или повече, според това дали смятат, че си изпълнявате договорите. Преди ситуацията да ескалира какви бяха отношенията ви с Газпром?

Заради войната нямаме приятелски отношения, просто транзитираме газа им. По отношение на приходите, те не плащат около една трета. Но след като обемите също значително паднаха, това не е толкова съществено много  за Украйна. Особено поради щетите, които понасяме заради войната.

Така че повтарям, че не го правим заради парите, а заради европейските ни партньори, които казват, че се нуждаят от руския газ за техните потребители.

Имат нужда от време, за да прекъснат тази зависимост от руския газ и точно това правят в момента.