Deutsche: Великобритания е пред дълбока, дълга рецесия, част 1

Дейвид Фолкертс-Ландау, главен икономист на Deutsche Bank

20:30 | 29 септември 2022
Преводач: Петя Кушева

Как ще се справим с това? Паундът ще стигне ли един долар и по-малко преди да видим корекция от Английската централна банка?

Не, не вярвам. Мисля, че стерлингът ще бъде на ниво 1.15 долара преди да достигне под паритета. Досега това е просто отклонение. Оправдано е.

Но спредът на суаповете за кредитно неизпълнение и златните облигации е по-висок от която и да е друга държава от еврозоната, с изключение на Италия и Испания. А това е страна, която не е обявявала фалит по дълга си от Едуард I през 13 век, което е почти преди хиляда години, това е напълно погрешно. От тази гледна точка мисля, че това ще се отрази добре на стерлинга в средносрочен план.

Смятате ли, че управителят на Английската централна банка трябва да си тръгне?

Не, не мисля. Смятам, че Бейли е много добър на кормилото, добър човек е, така че не. Това бе решение по преценка и пазарът реагира по-бързо отколкото повечето от нас са очаквали. И сега трябва да се справим с това. Но мисля, че то трябва да се направи уверено, а не прибързано. А лихвите трябва да се повишат значително.

Какви очаквате да бъдат лихвите, реалните лихвени проценти в края на годината?

Реалните лихви трябва да бъдат над 1-1.5 процента, в съответствие с тези в САЩ. Не може да бъдат значително под тази стойност. Може да достигнат дори 2%.

Това ще бъде скъпо. По-високите реални лихвени проценти ще навредят на собствениците на жилища, на притежателите на ипотеки. Това ще бъде скъпо начинание, което заедно със значително по-скъпата енергия ни кара да мислим за рецесия, която ще бъде дълбока и продължителна. Това е цената, която трябва да платим за финансовата стабилност и за това да се тръгне по правилния път.

Колко дълбока и колко дълга?

Бих казал, че ще е за три до четири тримесечия и процент и половина - два процента надолу най-много.