Какво означава мобилизацията, обявена от Путин

Боби Гош, Bloomberg

13:18 | 26 септември 2022
Преводач: Петя Кушева

След като силите му претърпяха големи загуби на бойното поле в Украйна, руският президент Путин призовава резервисти към руските военни усилия. Това може да означава до 300 000 души. То е безпрецедентно признание от страна на Путин, че войната не върви добре. Казано направо, Русия губи битката. Сега на Путин ще му бъде много трудно да поддържа фикцията, която продава на собственото си население, че това всъщност не е война, а че е специална операция. Когато свикваш своите запасняци, това е война.

Путин също така отправи директна заплаха да използва всякакви оръжия и това вероятно означава ядрени оръжия, за да получи това, което иска в Украйна. Блъфира ли? Много вероятно. Но като се има предвид всичко, което направи тази година, кой би заложил срещу него?

Съществуват обаче големи международни геополитически последици. Путин е в състояние да поддържа тази война, защото има подкрепата на Си Дзинпин от Китай. Има и други държави като Индия, която не са склонни да го критикуват.

Всичко това се променя, ако ескалира нещата на ядрено ниво. Вече е ясно, че китайците и индийците съветват против засилването на войната. Ако Путин го направи, той ще загуби тяхната подкрепа.