Испания подкрепя спирането на европари на Унгария

Хосе Мануел Албарес, министър на външните работи на Испания

12:00 | 26 септември 2022
Преводач: Силвия Грозева

Говорите за двата лагера, за двете мнения как нещата да продължават в ЕС. ЕК предлага ЕС да спре помощ за 7,5 млрд евро за Унгария. При това, което казахте преди малко за Италия и за намека към Унгария, подкрепяте ли това решение на ЕС за Унгария?

В момента работим в много сложни и трудни за Европа времена. Ограничени сме от 2 неща: трябва да запазим единството в ЕС и да продължим да сме единни, защото това е най-добрия инструмент срещу Владимир Путин.

В същото време не бива да позволяваме никаква заплаха или нарушаване на ценностите на ЕС, които са много ясни: върховенство на правото, демокрация, плурализъм, разнообразие.

Ако тези принципи не се спазват, отговорът на ЕК трябва да е много ясен и ние ще го подкрепим.

Зимата ще бъде много тежка. Говори се за безредици в Европа заради главоломния ръст на енергийните цени, за евентуално спиране на производства, хората бяха помолени да гасят осветлението си.. Всякакви подобни. Можете ли да запазите единството при всичко това? Или накрая всяка страна ще се спасява поединично?

Сигурен съм, че ще останем единни.

Как?

Едно е много ясно за нас. Можем да решим да преодолеем кризата, както преодоляхме ковид кризата или да го направим както през 2008 с финансовата криза.

Правилният избор е да го направим по начина, по който действаме в момента и както направихме при ковид. Заедно. Единни. Това е най-добрия начин да излезем от всяка криза по-бързо и всички заедно.

В момента вземаме общи мерки, мобилизираме целия си общ енергиен капацитет, за да се уверим, че изнудването на Владимир Путин няма да ни засегне.

Като защитаваме нашите граждани, ние знаем, че те страдат. Но те знаят също така, че това не е заради мерките на правителствата, а заради войната на Владимир Путин.