Водорасли вместо пластмаса, част 1

Пиер Паслие, директор и съосновател на Notpla

14:17 | 23 септември 2022
Обновен: 14:28 | 23 септември 2022
Преводач: Петя Кушева

Една от нашите ценности е, че природата знае най-добре. Използваме неща, които съществуват от милиони години, а не въвеждаме много нови синтетични неща, за които нямаме никаква обратна връзка по-късно.

До 2050 г. ще има повече пластмаси отколкото риба в нашия океан.

Notpla - алтернативата на пластмасите за еднократна употреба. 

Notpla e екип от инженери, химици, дизайнери, предприемачи. Разработваме нови решения, които се опитват да използват морски водорасли вместо пластмаса за много приложения за еднократна употреба – обикновено опаковки за хранителни услуги, електронни продукти. Много от нещата, които консумираме бързо и опаковките им се изхвърлят.

Започнахме с Охо, което е малко балонче, което може да съдържа вода или течности. Намерихме му наистина добро приложение за маратони, фестивали, места където има голямо потребление за много кратко време и има най-голям шанс за изхвърляне на отпадъци. Ако няма отпадъци, ако не ги консумираме, природата ще ги изяде. И това всъщност беше нашата отправна точка по този път.

Казахте, че природата може да го изяде. Колко време е необходимо, за да изчезне?

Обикновено отнема от четири до шест седмици, но всъщност може да отнеме само 10 дни в оранжерия, където тестваме нещата едно до друго и те се разграждат по-бързо от кората на един портокал.

Вие споменахте пакетчетата, но освен тях имате някои други продукти.

Започнахме да поставяме много различни неща в машината, за да видим какво ще се случи. И тогава разбрахме, че всъщност това може да бъде наистина добро решение за подправки. Направихме тези пакетчета с кетчуп и осъзнахме с нашия партньор Just Eat, че все още ги изпращаме в пластмасови кутии. Така че следващото предизвикателство беше какво да правим с кутията. И така, започнахме да осъзнаваме, че не трябва да правим само един продукт, а можем да създадем каталог от различни решения.

Вижте ВТОРА ЧАСТ на видеото.