Байдън: Ядрена война не може да се спечели

Джо Байдън, президент на САЩ

08:10 | 23 септември 2022
Преводач: Петя Кушева

Позволете ми също така да призова всеки народ да се ангажира отново с укрепването на Договора за неразпространение на ядрени оръжия чрез дипломация.

Без значение какво друго се случва в света, Съединените щати са готови да продължат да прилагат критични мерки за контрол на въоръженията. Една ядрена война не може да бъде спечелена и никога не трябва да се води.

Петте постоянни членки на Съвета за сигурност само потвърдиха този ангажимент през януари.

Но днес ставаме свидетели на обезпокоителни тенденции.

Русия се отрича от идеалите за неразпространение на ядрени оръжия, прегърнати от всички останали държави на десетата конференция за преглед на Договора. И отново днес, както казах, те правят безотговорни заплахи за използване на ядрени оръжия.

Китай извършва безпрецедентно ядрено разрастване без никаква прозрачност, въпреки нашите усилия да започнем сериозна и устойчива дипломация.

Корейската народна демократична република продължава грубо да нарушава санкциите на ООН. Всичко, за което Съединените щати се готови е  взаимно връщане към Съвместния всеобхватен план за действие, ако Иран изпълни задълженията си. Съединените щати са категорични. Ние няма да позволим на Иран да придобие ядрено оръжие.