Ssangyoung използва пластмасови отпадъци за гориво

Хиджин Ким, Bloomberg

16:54 | 5 август 2022
Преводач: Петя Кушева

Шейсетгодишният производител на цимент изгаря три хиляди тона отпадъчна синтетична смола от използвана пластмаса, текстил и гуми всеки ден, за да работи завода му в град Донге, на източното крайбрежие на Южна Корея. 
Компанията казва, че чрез изгарянето на пластмасови отпадъци за гориво е успяла да намали използването на въглища с 30% и е понижила брутните въглеродни емисии с 3,3% от 2018 до сега. 
Корейските производители на цимент са под все по-голям натиск да намаляват емисиите като част от целта на страната до 2030 да намали емисиите с 40% спрямо нивата от 2018. 

Според корейското министерство на търговията, секторът отделя около 10% от общия въглерод генериран от корейската индустрия.  Ssangyoung C&E казва, че неговите пещи, температурата в които достига до 2000 градуса могат да понижат емисиите  и няма проблем за здравето и околната среда. 
Критиците обаче твърдят, че горенето на пластмаси все още отделя емисии от въглероден диоксид, който ускорява глобалното затопляне, а в Южна Корея няма регулации за мониторинг на тежките метали.