Световната банка оценява нуждите на Украйна

Анна Биерде, Вицепрезидент на Световната банка за Европа и Централна Азия

12:59 | 7 юли 2022
Преводач: Петя Кушева

Има много критики, че подобна конференция би могла да постигне нещо, защото давате хипотетична цифра, войната все още продължава, а Вие ми казахте, че е много важно да сте тук. Защо?

Разбира се, важно е да сме тук, въпреки че войната в Украйна все още продължава и трябва да подкрепим Украйна. Искам да подчертая първия важен момент. Страните в конфликт трябва да бъдат подкрепяни, защото ако чакаме до края на войната, ще трябва да работим по-усилено за възстановяването, отколкото ако подкрепяме правителството през цялото време.

Полезното е, че тук се събираме много участници и обсъждаме огромните нужди на Украйна. И да, започваме да виждаме някои цифри относно тези нужди, но искам да наблегна, че тези цифри ще продължават да се актуализират. Ще трябва да продължаваме да вземаме пред вид информацията. Вече знаем, че важната инфраструктура - жилища, мостове, образователни сгради и съоръжения трябва да бъдат ремонтирани, но не можем да отлагаме тези дискусии, защото ще са необходими огромни суми пари, координация, сътрудничество, за да можем да започнем.

Споменахте цифрите. Обърнах внимание на някои от тях по време на дебата с украинския премиер. Цифрите са огромни. Казват, че само в краткосрочен план ще трябват 100 млрд долара, а целият пакет може да достигне до 750 млрд долара. От всичко, което знаете за региона и страната, колко щети са нанесени и колко помощ е нужна на Украйна?

Съгласни сме със сумата от 100 млрд долара. В момента заедно с партньорите ни извършваме оценка на нуждите, причинени от щети в Украйна. Имаме някои предварителни данни, които ще излязат през август. Освен това залагаме 100 млрд долара за преките физически вреди в ключовите сектори в Украйна.