Байдън: Русия се опитва да заличи една култура

Джо Байдън, президент на САЩ

20:30 | 24 май 2022
Преводач: Мария Попова

Лидерите на Четиристранния пакт се срещнаха за първи път преди малко повече от година. Изглежда е минало повече време, но днес тяхното партньорство е в основата за постигане на нашите цели и, според мен е важно за базата на нашето продължаващо сътрудничество.

Ние вече постигнахме много. Сътрудничехме си в борбата с Ковид-19 и здравната сигурност, по които очевидно има какво още да се направи. Партнираме си по 5G технологиите и снабдителните вериги, задаването на технологични стандарти и дадохме начало на програма за образователен обмен между страните ни.

В същото време преживяваме мрачен час в  общата ни история – непровокираната и брутална война на Русия срещу Украйна предизвика хуманитарна катастрофа, невинни цивилни бяха избити по улиците и има милиони бежанци в страната и извън границите ѝ.

Това е повече от европейски проблем, това е глобален проблем.

Факт е, че ако включите телевизорите, ще видите какво прави Русия в момента.

На мен ми се струва, че Путин се опитва да заличи една култура.

Той дори вече не се цели военни мишени, цели се във всяко училище, всяка църква, всеки национален исторически музей – сякаш се опитва да заличи украинската култура.

Светът трябва да се справи с това и ние го правим. Глобалната продоволствена криза се влошава от руската блокада, която пречи Украйна да изнася милиони тонове зърно. А също, докато Русия продължава войната, Съединените щати ще работят с партньорите си по глобалния отговор, защото това засяга всяка част от света.

В същото време Съединените щати трябва да са силен, издръжлив и стабилен партньор в Индо-тихоокеанския регион. Ние сме част от този регион.

Един от китайските лидери веднъж ме попита защо непрекъснато говоря, че сме сила в  Индо-тихоокеанския регион. Отговорих му: Защото сме такава сила, споделяме Тихия океан, там е едната страна на държавата ни. Ние сме дълбоко обвързани с вас от дълго време.

Докато Русия продължава с тази война, ние ще продължим да бъдем партньори и ще водим световната реакция.

Знаете, че в Индо-тихоокеанския регион ние сме до вас, най-близките ни демократични партньори и ще отстояваме споделените ценности и общата визия, която имаме всички. Още преди Русия да започне войната, моята администрация публикува нашата стратегия за индо-тихоокеанския регион за установяването на свободен, открит, свързан, безопасен и устойчив индо-тихоокеанския регион.

Нападението на Русия над Украйна показва единствено колко важни са тези цели. Фундаменталните принципи на международния ред, териториалната цялост и суверенитет, международното право, човешките права трябва винаги да се защитават, независимо къде по  света са били нарушени.

Предстои ни много работа, факт е, че трябва да направим много, за да запазим този регион мирен и стабилен, да се справи с тази и следващата пандемия и с проблемите заради климатичните промени, както каза новият ни колега. Така че да гарантираме, че технологиите на бъдещето се управляват в съответствие с нашите ценности, управляват се в съответствие с нашите ценности.

За кратко време ние показахме, че Четиристранният пакт не е мимолетна прищявка. Ние сме сериозни, тук сме, за да работим за региона и аз съм горд от това, което градим заедно и очаквам нашето партньорство да процъфтява още много години.