Сен очаква $150 за барел петрол

Амрита Сен, основател и директор Проучвания, Energy Aspects

12:56 | 19 май 2022
Преводач: Силвия Грозева

Да започнем с Европа и вероятността за европейско петролно ембарго за Русия. Не е ясно дали ще стане, защото Унгария не иска. Но въпросът ми е дали продължава да расте рискът от повишение на цената на суровия петрол по тази причина?

Точно така. Смятаме, че Европа иска да наложи ембарго без оглед на всички препятствия от вчера заради намерението на САЩ да предложи мито, вместо ембарго.

Разбира се, митото за внос на руски петрол в Европа ще бъде по-малко смущение и ще направи цената много по-висока. Но Русия също може да обезцени петрола си и пак да го продава.

САЩ го предлага, защото инфлацията е голяма тема навсякъде по света и особено в САЩ преди изборите в средата на мандата.

Нашите източници обаче ни казват, че Европа продължава да иска да наложи ембарго. Срещата на 30 и 31 май в Брюксел ще бъде най-важната, която да следим, защото Унгария иска отстъпки и Европа работи по въпроса. Остава да видим как ще го направят. Но все още вярваме, че ембаргото е на масата.

Ако все пак има ембарго, колко може да се вдигне цената?

Ембаргото не се отразява веднага на петрола. Защото ще бъде плавно, ще отнеме 6 месеца, за да се усети. Така че повишението ще дойде до края на годината, защото дотогава изпускането на петрол от стратегическите резерви на САЩ също ще е приключило.

Петролът вече е около 115-120 долара за барел. Но да не забравяме, че това, което имаме предвид като цена на петрола, която аз и вие плащаме – за бензин или самолетно гориво, това е вече над 160-180 или дори в някои случаи 200 долара.

Така че вече сме стигнали дотам. Въпросът е кои продукти на суровия петрол гледате. Но и самият суров петрол може да стигне 150 долара за барел, ако нещата наистина се затегнат и ако няма нови изпускания от стратегическия петролен резерв.

Смятаме, че вероятно ще има ново пускане на петрол от стратегическия резерв, но накрая това не е безкрайно. Накрая стратегическите резерви свършват и това е нужно да намалите търсенето, за да балансирате пазара.