Пазарът на жилища в САЩ полудя

Гаро Дервогомияциян, Наташа Абелард, Bloomberg

12:46 | 18 май 2022
Преводач: Петя Кушева

Сегашният пазар и пазарът на жилища е полудял като при пожар. Цените хвърчат. Увеличили с 20-30 процента от това, което са били само преди година.

Достъпността на жилищата е на историческо дъно, тъй като липсата на налични жилища се увеличава от конкуренцията и докато купувачите се опитват да избягат от жилищните игри, все повече виждат вариант в строенето. Но какво точно е необходимо, за да се построи къща на този пазар?

Всичко започва от придобиването. Видяхме, че цената на купуването на парцел земя е поскъпнала с 25-30 процента. Този имот зад мен преди две години, преди пандемията, щеше да бъде четиристотин хиляди. Днес същият имот би се продал за 500-550 хиляди.

От там нататък цената на построяването, всичко - от разрушаването до зидарията, до основите, до дървения материал, всяко едно нещо добавя към бюджета постепенно, бих казал, от двадесет до четиридесет процента повсеместно.

През март 2020 г. дървен материал за къща от четиридесет и седем хиляди квадратни метра струва седемдесет и осем хиляди и четиристотин долара. Това е малко над 11 долара на квадратен фут днес. Същата къща струва на строителите почти 128 хиляди долара, което е увеличение с над 60%. В допълнение към скока на цената на дървения материал строителите също така са засегнати от недостига на работна ръка и снабдяването.

Както можете да видите нямам гаражни врати. Преди пандемията би отнело четири седмици. Сега сме на 18-та седмица. Самото снабдяване с материали беше огромен проблем, както и намирането на работни екипи. Оказа се, че чакахме две седмици, само за да се появят момчетата на работната площадка.

На този пазар освен разходите, които собственикът на жилище трябва да очаква, може да е чакане за материали. Ако сте притиснати от времето, може да се наложи да похарчите повече пари, за да ускорите завършването на продукта си. Може да има съществени проблеми, за които не сте знаели, когато строите, което може да доведе до повече разходи. И наистина е загуба на време. Това е цената. Всички тези неща трябва да бъдат взети предвид, преди да започнете проекта.

В световен мащаб пандемията помогна за достигането на нови рекордни стойности на жилищните пазари. Повече хора искаха повече къщи, докато строителите не бяха в състояние да строят поради ковид-19. Разминаването между търсене и предлагане на жилища по света означава, че работата, която Гаро върши е много по-търсена в момент, когато суровините са много по-скъпи.

Собствениците на жилища, които искат да построят жилище от нулата и търсят да се свържат със строител, трябва да направят колкото се може повече проучвания и подготвителна работа, както и да се съобразяват с цената на нещата в момента. Много от собствениците на жилища получават шок, защото не знаят колко струват нещата в строителната индустрия и да могат да контролират очакванията си така че да знаят доколко ще им стигне бюджета.