Турция не иска Швеция, Финландия в НАТО

Бен Силс, Bloomberg

14:32 | 17 май 2022
Преводач: Силвия Грозева

Присъединяването на Швеция и Финландия в НАТО среща малко препятствия след като президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган каза, че няма да допусне скандинавските страни да влязат в алианса заради позициите им спрямо кюрдските бунтовници.

"Нито Швеция, нито Финландия няма ясна позиция спрямо терористичните организации. Нещо повече, те дори не екстрадират терористите", каза Ердоган

Това е объркващо? Това връзката Москва-Истанбул ли е?

Това е много, много лошо. Разширяването на НАТО на север е важно не само за Финландия и Швеция, които смятат, че са под натиск от Русия, но и за Балтийските страни, трите страни на южния бряг на Балтийско море, които са особено силно усещат в уязвимостта си спрямо Русия.

Неудобството идва от това, че Путин практически заплашва Финландия и Швеция с ответни мерки, ако декларират суверенитета си, ако се откажат от неутралитета си и поискат да влязат в НАТО.

Една от тревогите им е какво ще стане между обявяването на лоялността си и получаването на гаранциите за сигурност. Сега те обявиха лоялността си, но дори нямат ясен път към получаването на защита от САЩ.