Citigroup за превръщането на финансите и енергетиката в оръжие

Джейн Фрейзър, директор, Citigroup

11:26 | 5 май 2022
Преводач: Петя Кушева

Едно от нещата, за които говорихме в нашия панел тази сутрин са последиците и непредвидените последствия, включително превръщането на финансите в оръжие.

Ако погледнем какво се случва в света, ние отделяме държава от Г-20 от финансовите пазари и от веригата за доставки в отговор на това, което са направили. Напълно неизследвана територия за финансовите пазари и за много от различните вериги за доставки по света.

А защо превръщането им в оръжие? Защото това предизвиква голяма тревога у много други държави по света, че това, което виждат и ако нещо лошо се случи в друга географска област, дали това ще се повтори отново? Следователно се опасяват да поставят всичките си яйца в кошницата на западния финансов ред. Търсят диверсификация. И това ще стимулира развитието на алтернативни финансови системи и места и след това използване на платежните системи като SWIFT или които и да са.

Вие намирате й колебание у повече държави, повече компании в различни страни да се колебаят да работят с американски банки за това поради тази причина?

Не мисля, че е така поради възможностите, които имаме. Никога не подценявайте Америка. Не подценявайте американския предприемач. Не подценявайте финансовите иновации и инвестициите тук. Така че не мисля, че това ще стане, но със сигурност се върви към промяна на глобализацията, каквато я познаваме.

Искам да преминем към Китай, защото имате широкообхватно присъствие там. Вие виждате, че нещата ще станат преди много други. Правителството там увеличава усилията си за поддържане на нулев ковид, независимо от цената. Какво ви казват клиентите и служителите ви за това, което виждат на място и икономическата вредата от него?

Най-интересните неща, които клиентите ни казват и това, за което им помагаме са веригите за доставки. Принципно вече не искаме да имаме единични източници, от които да сме зависими. Опитваме се да създадем устойчивост. „Точно навреме“ се превръща в „за всеки случай“.

Много трудно е да се отдалечим от Китай. И виждаме, че китайският внос в САЩ расте, въпреки всичко. Защо е така? Мащаби, ефикасност и те са много добри в това, което са постигнали.

Да вземем обувките. Майка съм на тинейджъри. За тях е важно какво ще обуят. Ще отнеме пет години да се прехвърли тази верига за доставки от Китай в Индия. Защо е така?

Мащаб, ефикасност, качество на производството – необходимо е време, за да се постиге това. Затова смятам, че новото нормално при веригите за доставки ще отнеме пътуване от пет до десет години. Не едногодишно пътуване.