Китай обеща да възобнови инфраструктурното строителство

Лора Райт, Bloomberg

12:00 | 27 април 2022
Обновен: 16:26 | 27 април 2022
Преводач: Мария Попова

След заседание председателствано от президента Си Дзинпин, Китай заяви, че ще ускори инвестициите в инфраструктура. Държавните медии съобщават, че властите са решили да продължат строителни проекти от транспорта, енергетиката и водните ресурси. Междувременно, сателитни изображения показват, че карантината в Китай е довела строителните дейности и работата на пристанищата до нива от началото на първата вълна от ковид през 2020.

Световната банка отпуска 600 милиона долара на Шри Ланка като финансова помощ за преодоляване на икономическата криза. От кабинета на президента на страната казаха, че помощта ще бъде предоставена в две фази, като първата от 400 милиона долара скоро ще е факт и ще помогне на селското стопанство и продоволствената сигурност и нуждите от природен газ.

Проучване показа, че търговските бариери заради Брекзит са довели до 6% увеличение в цените на хранителните продукти във Великобритания. Изследователите от центъра за икономически изследвания към London School of Economics твърдят, че инфлацията при хранителните продукти е по-скоро внесена от Европейския съюз с храни като пресни домати, свинско месо и сладка. Тя е и по-отчетлива от инфлацията при по-екзотични продукти внасяни от други държави. Проучването обхваща две години до края на 2021 и се опитва да изолира ефекта от пандемията.