Симонети от Morgan Stanley за очакванията на мечия пазар

Катерина Симонети, старши вицепрезидент, Morgan Stanley Private Wealth Mgmt

17:33 | 5 април 2022
Преводач: Силвия Грозева

В последните години ние се радвахме на удивителен бичи пазар, подкрепян от стимулите, от постковид възстановяването и инвеститорите свикнаха  на много привлекателните печалби в сектори като технологии. В области, които се възползваха от пост пандемичната среда.

И на мечия пазар, към който сме се насочили според нас, трябва да отворим различен наръчник.

Този пазар ще ни покаже големи ралита, големи отстъпления, но същите инвестиционни стратегии, които работеха за нас на бичия пазар, няма да работят повече.

Трябва да следим много отблизо оценките.

Вълнуваме се от печалбите, които изглеждат позитивни и данните за заетостта, които изглеждат добре, но очакваме ревизии на резултатите. Очакваме да са негативни.

Какво означава това? Означава, че трябва да търсите компании, които имат привлекателни оценки, ценова мощ, конкурентни предимства. Които ще успеят да се позиционират така, че да правят пари на този мечи пазар.

Честно казано има повече възможности за печалба на мечия пазар, отколкото някой път на бичия, който често е спекулативен.

Така че това е моментът да позиционирате портфейла си за ръст.

Това е моментът да търсите и да внимавате за реалната доходност. Иначе другият фактор е инфлацията, която променя всичко.

Трябва да погледнем портфейлите си през перспективата на реалната доходност, на качеството. Да избягваме секторите, които преди са работили за нас и на се преориентираме към качество, доходност, към сектори, които представляват привлекателен хедж срещу инфлацията. И които в миналото са работили добре в такава среда.

Това не е краят на света.

Мечият пазар настъпва от време на време и това имаме днес.

Ралито в момента може да ни вълнува, но не и да ни заблуди.

Трябва да се възползваме от него и  да позиционираме портфейлите в дългосрочен план.