Джина Раймондо: Търсенето на чипове е с 20% над нивата от 2019г

Джина Раймондо, министър на търговията на САЩ

15:53 | 27 януари 2022
Преводач: Мария Попова

Излезе доклад, който сочи, че недостигът на чипове ще продължи повече отколкото мнозина смятаха, вероятно през цялата година. Какво означава това за цените? Ще има ли влошаване преди подобрението?

Не знам дали ще има влошаване преди да настъпи подобрение, но нямаме основание да смятаме, че ще има подобрение в обозримо бъдеще. Министерството на търговията публикува своя доклад вчера и той показа, че има реален недостиг.

Търсенето е с 20% по-високо отколкото преди две години. Има огромно разминаване между предлагане и търсене и цените са повишени. Това, което трябва да се случи е, че ние трябва да започнем да произвеждаме повече чипове. За съжаление, няма лесно решение на проблема. Решението е в увеличаването на националното производство на чипове – това трябва да направим.

Така стигаме до една от важните стъпки, които искате да предприемете – законовото решение чрез Закона за конкуренцията и иновациите. Той мина през Сената, версията за Конгреса излезе снощи. Много обемен закон и мнозина от нас се опитаха да прегледат хилядите му страници. След като той излезе от кабинета на председателя Пелоси, научихме и за възраженията от страна на ръководството на републиканците в Конгреса. Майкъл Макол, от комисията по външни работи заяви, че демократите са решили да торпилират всички шансове за двупартийна подкрепа. Прав ли е?

Мисля, че това е несправедливо описание. Председателят Пелоси и нейният екип работиха наистина усилено и съвместно с представители на двете партии, за да създадат проектозакона от над две хиляди страници.

Нека кажа следното: налице е широка двупартийна подкрепа. Закон, много подобен на разисквания в Конгреса, беше гласуван в края на миналата година в Сената с подкрепата на 19 гласове от републиканците и почти всички демократи.

Според мен, законът много прилича на двупартийно подкрепения план за инфраструктурата, който президентът подписа миналата година. Има двупартийно съгласие, че ние ще се изправим пред криза в националната сигурност, ако не увеличим местното производство на чипове.

В момента ние не произвеждаме нито един от високотехнологичните чипове в Съединените щати и купуваме почти всички чипове от Тайван. Конгресът не може да бездейства и да отказва да предприеме нещо по въпроса.

Разговаряла съм с много републиканци, включително и миналата  седмица с Макол, който ме увери, че те фундаментално подкрепят целите и визията на закона.