В най-големия завод за синтетично месо, част 3

Ашли Ванс, автор за Bloomberg Businessweek

12:30 | 22 януари 2022
Преводач: Кирил Петков

Upside набра над 200 милиона щатски долара от хора като Бил Гейтс, Ричард Брансън и големи компании като Tyson и Cargill.

Всички те залагат компанията да открие как да произведе големи количества месо без касапница.

Така звучи радостта на кравите, прасетата и пилетата.

Ума отвори вратите на месния си завод за мен.

Нека разберем как Upside произвежда месо.

Ума Валети, директор и основател на Upside Foods показва две цистерни, малка и голяма и обяснява, че в голямата смесват и обработват хранителни вещества. Малката цистерна бавно ги разбърква, за да се смесят добре, което улеснява възприемането на храната от клетките.

Хранителни вещества идват от заводи за производство на фуражи - царевица, соя, или други растения, които се преработват в прахообразна форма, например мелници.

Компанията има и цех за мелене, което й позволява да лесно смесване с водата за клетките.

Той показва първите култиватори. имат няколко.

"Тази цистерна отглежда "семена" в колба. Когато колбата се запълни достатъчно, пращаме клетките в другия култиватор, храним ги и започваме да смесваме", казва Валети.

"Клетките са програмирани да се делят на всеки 18, 24, 36 часа. След 20-30 удвоявания общата им маса става истински гъста. Да кажем, че е от пиле. Все едно вътре расте пилешко месо. Вадим плътната течност и извличаме водата. След това сместа прилича на суровото месо, на което сте свикнали. Но няма оцветяване, защото е започнала в цистерна".