Удари от Йемен в Абу Даби

Симон Фокс, Bloomberg

12:05 | 18 януари 2022
Преводач: Мария Попова

В индустриален район извън столицата са загинали трима души, а шестима служители са ранени. Имаше и пожар на главното международно летище в Абу Даби. Опасенията тук са, че това може да се окаже началото на серия нападения от бунтовниците хути над емирствата. Телевизия Al Masriya, която се ръководи от хутите излъчи видео изявление, че емирствата вече не са в безопасност. Това беше недвусмисленото послание.

Имаше изказване и на военните, в което се каза на жителите на Обединените арабски емирства да избягват жизненоважни локации заради собствената им безопасност. ОАЕ си запазва правото на отговор и беше казано, че „наказанието предстои“.

Това вече се отразява на петролните пазари, а вероятно ще има и по-сериозни последици на финансовите пазари в региона. Ще има и важни последици в дългосрочен план не само за позитивния напредък по евентуалното решаване на конфликта в Йемен, но също и около Иран и неговата потенциална роля и подкрепа за случилото се. Изглеждаше, че отношенията на Иран със Саудитска Арабия и ОАЕ. Саудитски дипломати пристигнаха в Джеда за първи път от доста време, за да обсъдят отношенията с Иран. Не е ясно какво ще се случи с тези разговори. Не е ясно и как това ще се отрази на преговорите за връщане към ядреното споразумение от 2015, които се водят във Виена. Те са доста несигурни и макар да не включват обсъждане на подкрепяните от Иран въоръжени групи, това си остава повод за загриженост.