Неравенство и в метавселената

Дженифър Забасаджа, Мисирлина Еголфопулу, Акайла Гарднър Bloomberg

12:23 | 10 декември 2021
Преводач: Силвия Грозева

Появяват се различия в цените на дигиталните аватари по раса, пол и цвят на кожата в популярна колекция NFT, на име CryptoPunks.

Женските криптопънкс са с по-тъмен цвят на кожата се продават за по-малко от мъжките аватари или бял цвят.

Да видим този туит, който, както разбрах, е предизвикал твоя репортаж. Той е на Майк Новограц. Той написа, че е „разтревожен от факта, че черните пънкове се търгуват по-евтино от белите. Разбирам как работят пазарите, но се надявам метавселената де по-добро място, а не да носи същите предразсъдъци от реалния свят. Може да ме смятате за наивен човек“.

Майк Новограц е дългогодишен крипто-бик. Той отдавна подкрепя NFT. Компанията му Galaxy Holdings преди няколко седмици купи първия си криптопънк. Когато избираше от десетките хиляди, които се предлагат, той избра аватар с по-тъмна кожа. Той е човек, който избра тъмния криптопънк.

Когато попитахме компанията защо, те не пожелаха да кажат. Но туитът му за ценовата разлика по раса предизвика буря от реакции. Сложи началото на голям дебат..

Хората пишат за идентичността на аватарите в метавселената. Какъв може да бъдете. И защо цените на някои активи са по-ниски от други.

В този случай открихме, че зависи от човека зад аватара. Кой е купил тези инвестиционни инструменти. И те са главно мъже.

Криптопънкс са едни от най-популярните и разнознаваеми NFT проекти на пазара в момента. Това са пикселизирани комикси. Портрети. Хората ги купуват, защото са се превърнали в символ на социалния статут в крипто общността.

Много хора, с които говорихме казаха, че са ги купили, защото са искали символи, които са показват, че те са пионери в тази сфера, че вярват в нея. Това означава, че или влизаш рано, или си плащаш.