В момента замърсяването е най-скъпо в историята

Пол Уолъс, Джеспър Старн, Bloomberg

15:38 | 9 декември 2021
Преводач: Силвия Грозева

Залагаме на Омикрон и бустърната доза. Това май води подема на пазара. Това ли е алфата или може би има малко изненада от Саудитска Арабия?

Основната причина е за толкова голямото повишение тази седмица и WTI да е над 10% по-бърз и Брент почти толкова. Да, трейдърите са по-оптимистично настроени, защото не смятат, че Омикрон ще бъде толкова зле за търсенето на петрол, както първоначално се очакваше.

Въпреки това трябва да кажем, че петролът не възстанови всичките си загуби заради Омикрон. Все още остана с около 5 долара на барел под нивото преди откриването на варианта. Все още има накъде да расте.

Ако това е динамиката, водеща петрола нагоре, защо енергийните цени в Европа стигнаха рекордно високи нива и вчера ги видяхме в Германия как растат. Каква е там динамиката на ръста?

Високите цени на горивата са много, много скъпи за генериране на енергия от тецовете на въглища и газ, от които все още има нужда, за се отговори на търсенето на ток в Европа.

Освен това въглеродните цени са на рекордни нива.

Така че в момента е най-скъпо да се замърсява в историята. Най-скъпо да се пускат емисии. Това също води цени за следващата година.