Байдън каза, че е бил ясен с Путин

Джо Байдън, президент на САЩ

14:44 | 9 декември 2021
Обновен: 16:44 | 9 декември 2021
Преводач: Силвия Грозева

На разговора с Путин бях много директен, не си спестих думите. Бях любезен, но дадох ясно да се разбере, че ако завладее Украйна, това ще има сериозни последици. Сериозни последици. Икономически, каквито не е виждал никога преди, той или някой друг.

Той знае, че ще реагира, разбира го и аз казах, че знам. Но е ясно, че аз ще бъда длъжен да увелича нашето присъствие в натовските страни, за да защитим особено тези, които са Източния фронт.

Освен това дадох да разбере, че ще предоставим отбранителни възможности и на Украйна.

Добрата новина.. позитивната новина е, че засега нашите екипи са в постоянен контакт и до петък ще можем да съобщим срещи на високо равнище не само между нашите страни, а между четири от големите страни от НАТО и Русия по въпросите на бъдещето на руската тревога за разширяването на алианса. И дали можем да направим нещо, за да понижим температурата по Източния фронт.

Ще прали ли САЩ войски на място?

Това не се обсъжда. Имаме моралното и правно задължение към съюзниците си от НАТО в случай, че бъдат нападнати. Пети член е свещено задължение.

То не се ограничава само до НАТО.. до Украйна. Но ще зависи какво останалите страни от НАТО искат да направят.

Идеята САЩ да действа едностранно, да използва сила срещу Русия, ако завладее Украйна не се обсъжда в момента. Но ще има сериозни последици, ако се случи.

Схвана ли Путин посланието?

Абсолютно съм уверен, че ме разбра.