Какво трябва да знаем за омикрон? Част 2

Джейсън Гейл, Bloomberg

19:00 | 6 декември 2021
Преводач: Мария Попова

За момента просто не знаем достатъчно за този вариант. Определено индикациите са за много бързо разпространение в южна Африка, но първо трябва да разберем дали е по-заразен от делта.

Има признаци, че това вероятно е така, защото той е по-многоброен в някои провинции на Южна Африка.

Искаме да разберем дали може да избегне имунния отговор, да избегне антителата, които произвеждаме след ваксинация или предходна инфекция, а има доказателства, че това се случва. Трябва да научим и дали боледуването е по-тежка.

На този етап нямаме достатъчно информация,  защото много от първите случаи бяха сред млади хора, при които обичайно ковид не е толкова застрашаващ колкото при старите хора.

Знаем, че възрастта е един от най-важните рискови фактори за ковид. Така че, наблюдаването на заболели само сред младите хора, не ни  дава добро разбиране за това какво би могло да бъде протичането сред различни популации.

Възможно е имунната защита при хора, които са били заразени с омикрон да смекчава влиянието на заболяването. Затова трябва да научим какво може да причини вируса при неваксинирани хора или при хора, които нямат никакви антитела срещу коронавируса.

В началото на седмицата разговарях с Дебора Кромър, учен от университета в Ню Саут Уелс, която има по-различно мнение относно това дали трябва да модифицираме настоящите ваксини.

"Не мисля, че трябва много да се вълнуваме от някаква ваксина конкрено срещу омикрон, защото, до момента не сме видели доказателства, че това е най-необходимият начин за борба с него. В Ню Саут Уелс имахме по 2 хиляди случая на ден, а сега има 100-200 случая на ден и това е в резултат единствено на ваксинирането на хората. Ваксините, с които разполагаме работят срещу делта и се надяваме да работят и срещу омикрон", казва Дебора Кромър, учен от университета в Нови Южен Уелс.

Какво да очакваме?

През предстоящите седмици ще научим много повече за това доколко тежко протича заболяването и какво причинява омикрон. Ще научим много повече за ефикасността на ваксините и терапевтиците. Надяваме се и да разберем колко заразен е варианта.