Перфектната буря: Омикрон и Фед

Барбара Ан Бърнард, основател на Wincrest Capital

15:17 | 6 декември 2021
Преводач: Мария Попова

Докато се опитваме да вникнем в една наистина бурна седмица, какво реално повлия на пазарите и какво беше просто паника?

Смятам, че комбинацията от вируса и Фед е перфектната буря. Защото, от една страна, омикрон слага спирачки на части от пазара, особено на възстановяващите се сектори, а от друга, сценарият за борба с Ковид  беше напълно разбит от Фед понеже засегнати бяха бенефициентите от евтините пари като Peloton и други. Никой не усети тази търговия по-добре от Кати Ууд. Нейният фонд ARK изгуби 16% след Деня на благодарността, когато научихме за новия щам. Това е моментът, когато всеки би прибегнал до утвърдения сценарий. Но този път явно се нуждаем от нов сценарий. Промяната в позицията на Фед е съществена.

Относно промяната в позицията на Фед: дали това е промяна в позицията, при която знаем, че те ще свият стимулите и ще повишат лихвите или по-скоро желание да докажат възможностите си?

По-скоро второто. Фед се опитва да си гарантира набор от възможности. Те все още не са сигурни дали инфлацията ще е значително по-ниска или значително по-висока през следващата година. Но като ускорят свиването, могат да повлияят на инфлационните очаквания, да се уверят, че те няма да се дестабилизират днес.

Приключват със свиването на стимулите, а това е напълно различно от затягането. Ако инфлацията се задържи висока и ние смятаме, че тя би могла да се задържи висока, жилищното предлагане ще се възстанови по-бавно, трудовият пазар ще се възстанови по-бавно, енергетиката, суровините предлагането на тези стоки ще се възстанови по-бавно, а инфлационният натиск ще се задържи по-дълго.

Ако това е вярно, Фед не може да ускори повишаването на лихвите. А в момента оценките включват само две повишения през втората половина на следващата година. Така че, има място за повече, които да влязат в оценките и това отново ще тласне доходността нагоре толкова бързо, колкото се понижи през изминалата седмица.