Petrobras се готви за петрол на $35

Родриго Араухо, финансов директор, Petrobras

09:54 | 2 декември 2021
Преводач: Силвия Грозева

Кажете ни за някои планове, които сте направили. В деня на инвеститора говорите за опит да стигнете различни кешови нива – минимум 5-6 млрд долара. Как мислите да стигнете дотам?

Много сме доволни от нивото на дълг, което постигнахме. Това ще позволи дилевъридж на компанията за 5-6г. Обявихме новия си бизнес план. Имаме много устойчиви проекти и много силен портфейл. Ще се справим с цени от 35 долара за барел. Така се готвим.

Увеличаваме производството и включваме още 15 находища в Бразилия за следващите 5г. Това е много солиден план и вярваме, че можем да го изпълним.

Мислите ли, че може да има подкрепа на петролния пазар за плановете за производство, които обявихте?

Предишният бизнес план включваше прогноза за 45 долара за барел за 2021г. Оказа се, че цената е много по-позитивна. Но най-важното за нас е да се подготвим за много волатилни сценарии и много ниски цени на Брент.

Готвим проектите си да са устойчиви на Брент от 35 долара, за да можем да добавим много стойност, когато цената тръгне нагоре, както стана през 2021г.

Каква е основната ви прогноза за петрола в момента?

Основната ни прогноза за 2022г. е 72 долара средно. В дългосрочен план и до края на бизнес плана – 55 долара за барел. Работим при основен сценарий от 55 долара.

Устойчивият сценарий е 35 долара.

Някои законодатели и администрацията повдигнаха въпроса за корекцията от Petrobras на цените на горивата вероятно в опит да промени ценовата политика. Ще трябва ли да намалите цените, за да помогнете на правителството да се справи с инфлацията?

Компанията е независима. Имаме държавно участие, но бразилският пазар се отваря все повече и повече и става все по-конкурентен. Продаваме 50% от капацитета си за рафиниране и привличаме нови играчи на бразилския пазар. Това става много бързо.

За да имаме много силен и солиден пазар в Бразилия, трябва да имаме пазарни цени. Така работи компанията.

Разбира се, напоследък в цената на петрола има голяма волатилност. Но бразилският пазар става все по-конкурентен и смятаме, че това е силно позитивно както за компанията, така и за страната.