Какво мисли пазарът на Alibaba

Стивън Енгъл, Bloomberg

13:57 | 25 ноември 2021
Преводач: Силвия Грозева

Малко е песимистичен, поне в краткосрочен план. В дългосрочен е по-добре, но сега има доста натиск, защото миналата седмица имахме всички тези понижения. Получихме прогнозата на Alibaba с тримесечния отчет за фискалната 2022. Те я понижиха по отношение на приходите до 20% ръст, а консенсусът на пазара беше за 27%.

Това е доста голяма разлика.

Освен това нетната печалба спадна с 81%, приходите пропуснаха очакванията. Това голямо рали от средата на октомври, за което говорите, при акциите на Alibaba, спря.

Техните ADR и акциите им в Хонконг се движат еднакво.

Ще се насочим към американските, Baba US, те паднаха на 136 долара за акция, след като бяха стигнали 180 долара в средата на октомври.

Уолстрийт обаче намалява ценовата цел за 12 месеца тази седмица, за осма поредна седмица. Още четирима анализатори намалиха тази седмица ценовата цел и един от тях – с над една трета – от 310 долара в следващите 12 месеца на едва 200 долара като посочват краткосрочни трудности.

Baba има регулаторни проблеми, както знаем. Сега „забавената макро среда в Китай оказва натиск на бизнеса в краткосрочен план“.

Тези акции за година паднаха с 41%. 57% е спадът от началото на проблемите и пика от 27 октомври миналата година.

57% спад. Това е наполовина.

Но има 56 анализатори на Уолстрийт, които препоръчват покупка. От общо 60, които следят акцията има 56 Купувай. Само един Продавай. Така че в дългосрочен план на тях им харесва перспективата на Alibaba, но сега срещат много трудности.

Анализаторите се преориентират малко към конкуренцията – JD.com.

Deutsche Bank намали ценовата цел за Alibaba и я повиши 16% за JD.com.

А JD.com е акция, която направи рали – 44% ръст от 19 август.