Потенциалът на спортния мениджмънт у нас е неограничен

Виктор Кирков, изп. директор на Спортс Мендижмънт България, Бизнес среща, 21.11.2019

21:32 | 21 ноември 2019
Виктор Кирков, изп. директор на Спортс Мендижмънт България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Виктор Кирков, изп. директор на Спортс Мендижмънт България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Потенциалът за развитието на спортния мениджмънт у нас е неограничен от гледна точка на това, че спортовете не са добре развити, коментира Виктор Кирков, изп. директор на Спортс Мендижмънт България, в предаването "Бизнес среща" с водещ Таня Кръстева.

Фирмата си "Спортс мениджмънт" гостът е създал на 1-ви юли, а първоначално дейността ѝ е била ориентирана към управление на спортна инфраструктура.

"Отборът на надеждата" е свързан със социална интеграция на лица в риск и неравностойно положение и е насочен към световни първенства на бездомни хора, като сред тях има всякакви, които са социално изолирани, като алкохолно- и наркозависими. Първоначално гостът решава да работи с хора основно от институции.

През 2015 г., след децентрализацията в сферата на българските социални услуги, е било трудно да се сформира отбор изцяло от такива момчета. След това Виктор Кирков включва и такива от ромски махали.

"Момчетата, които взимат участие, са изцяло интегрирани в обществото след участието на Световното първенство".

Финансирането на този проект е било с цел той да бъде изграден като професионален футболен клуб. "Вече 8 години той се финансира от частно спонсорство от компании", уточни гостът.

"Един спортист се изгражда като бранд доста трудно", смята Виктор Кирков.

"Разчитаме изцяло на присъствие онлайн и изграждането на положителен образ на този спортист, за да може той да намери своите корпоративни партньори".

Освен всичко Виктор Кирков е изготвил национална програма за развитие на българския баскетбол за периода 2020-2023 г. за Българска федерация по баскетбол, като тя предстои да се гласува и да бъде приета да края на месеца.