Бизнес среща

Вторник – петък, 20 часа
Автор и водещ: Таня Кръстева

Бизнесът с охранителни системи навлиза в облака

Мариела Маджарова, изп. директор на "Телетек Електроникс", Бизнес среща, 24.10.2019

20:36 | 24 октомври 2019
Мариела Маджарова, изп. директор на "Телетек Електроникс". Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Мариела Маджарова, изп. директор на "Телетек Електроникс". Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Пътят на един продукт в областта на охранителните системи и пожароизвестяването от идеята за него до пласирането му на пазара е продължителен. Когато възникне идея, следва разписване на сериозни задания, свързани с хардуера и софтуера на въпросните изделия. Впоследствие се правят плановете за разработката и се сформира екип. Времето за създаването на такъв продукт отнема минимум 6 месеца. Някои по-сложни системи изискват до 2-3 години. Това коментира Мариела Маджарова, изп. директор на "Телетек Електроникс", в предаването "Бизнес среща" с водещ Таня Кръстева.

"Пожароизвестяването в Европа е много регулиран бизнес, което, от една страна, е добре, тъй като подпомага продажбите, но от друга страна, означава проверки от лаборатории, които не са български. Това е капитолоемко. Провеждат се и одити".

"Последната сертификация на пожароизвестителна система във Великобритания струваше около 350 000 паунда и отне около година, за да се получи сертификат за всичките компоненти", подчерта Маджарова.

Тя добави, че от дистрибуторите се получава обратна връзка какво съответният пазар би искал да се промени или добави.

По повод тенденциите при новите продукти в областта на охранителните системи и пожароизвестяването Мариела Маджарова посочи, че те се насочват към идеята и реализирането на умен дом чрез използване на облачни услуги.

"Трудните моменти са барометър за успешен мениджър", смята Маджарова, като според нея бизнес управлението с усмивка преодолява по-лесно трудностите.