Вертикално озеленяване – ниша със завиден потенциал

Ивайло Петров, управител на фирмата „Green Garden", „Бизнес среща“, 11.07.2019 г.

21:30 | 11 юли 2019
Автор: Георги Карамфилов
Ивайло Петров, управител на фирмата „Green Garden", „Бизнес среща“, 11.07.2019 г.
Ивайло Петров, управител на фирмата „Green Garden", „Бизнес среща“, 11.07.2019 г.

Вертикалното озеленяване през последните няколко години се превърна в своеобразна модна тенденция за бизнес сгради и центрове, което на свой ред създава отлични условия за развитие на нишата от озеленители като Ивайло Петров, чиято фирма „Green Garden“ е сред основоположниците на бранша у нас. Той разказва пред Таня Кръстева в предаването „Бизнес среща“ за процесите, през които е преминалата студентската му амбиция, за да се превърне в успешен бизнес с реализирани проекти дори зад граница.

„В началото започнахме с най-старата технология, която е измислена от френския ботаник Патрик Бланк. Гео-текстилна технология – това беше и разработката на моя преподавал в университета. В последствие научих и за други технологии - модулни системи и системи с пиафлора. Пробвайки всички, избрах своя собствен път на модулните системи. Това са пластмасови панели с размери 50х25 см., които се сглобяват на принципа на мозайката и така създават обща устойчивост. На всеки 50 см. има капков маркуч, който напоява модула. Благодарение на гравитацията системата се оттича в най-ниската точка“.

Конкуренцията във вертикалното озеленяване в момента не е особено голяма и дори „се брои на пръстите на двете ръце“. Това позволява цената да е многократно по-висока от тази за обикновено хоризонтално озеленяване с райграс, казва още Петров.

„Квадратният метър варира между 800-1200 лв. в зависимост от технологията, сложността и видовия състав“.

Сред основните фактори, които се съобразяват при вертикалното озеленяване, са слънцето, водата и температурата, обяснява предприемача.

„За сега не се стремим към европейския пазар, защото стандартите там са много високи. Ще се опитаме да подобрим работата си в България, тъй като и без друго пазарът тук е доста голям. И все пак сме превели сайта си на английски и немски език“.

Въпреки това „Green Garden“ има реализиран проект в Германия, където дори назначава служител, който да се грижи за поддръжката на вертикалната градина.

За да научите повече за бизнес с вертикално озеленяване, изгледайте видеото.