Бизнес среща

Вторник – петък, 20 часа
Автор и водещ: Таня Кръстева

Транспортният и строителният сектор – сред най-рисковите у нас

Милена Виденова, управител на "Кофас" за България, Бизнес среща, 18.06.2019

21:30 | 18 юни 2019
Милена Виденова, управител на "Кофас" за България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Милена Виденова, управител на "Кофас" за България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Основните рискове пред Европа към момента са свързани със засилването на някои протекционистични мерки на политическа основа. За България има определени по-рискови сектори, включително транспортния и строителния. Това каза Милена Виденова, управител на "Кофас" за България, в предаването „Бизнес среща“ с водещ Таня Кръстева.

„Не всички ефекти от протекционизма са непременно лоши... Трябва да има внимателен анализ за всеки един бизнес и конкретна фирма как случващото се би им се отразило. Винаги има плюсове от дадена ситуация“.

Виденова коментира и перспективите пред световната търговия, като посочи, че от ключово значение през 2019 г. за нея е какво ще се случи с процеса на Brexit във Великобритания.

За момента България е в добра позиция – показателите ѝ за ръст са сред най-високите в страните от Централна и Източна Европа“.

Гостът отбеляза, че недостигът на работна сила на пазара на труда също създава рискове, които трябва да бъдат взети предвид.

„Смятането на резултати без цялостната картина не е достатъчно. Човешкият фактор е от изключителна важност при оценяването на дадена ситуация и рисковете в нея“.

Виденова се спря на успешните практики при създаването на екип, като посочи, че от водещо значение за процеса е служителите да могат да следват човека, който ги води, както и да вярват в корпоративните ценности на дружеството.

„Позитивно лидерство не е толкова възприето у нас. Похвалите при добре свършена работа например са част от онези малки неща, които всъщност мотивират служителите“.