Бизнес среща

Вторник – петък, 20 часа
Автор и водещ: Таня Кръстева

Дигиталната трансформация на бизнеса: хората или технологиите ще доминират?

Нина Владимирова, съосновател и управляващ съдружник в "Human Business Studio", Бизнес среща, 07.05.2019

21:00 | 7 май 2019
Нина Владимирова, съосновател и управляващ съдружник в "Human Business Studio". Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Нина Владимирова, съосновател и управляващ съдружник в "Human Business Studio". Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Казвам за себе си, че съм предприемач с кауза и моята кауза е ние като хора да намерим смисъл в това непрекъсното да се самоусъвършенстваме. Още в големите корпорации трябваше да преминавам от една роля в друга. Промяната е нещо вълнуващо, което носи добавена стойност и усещане за развитие и пълноценност. В Студиото идеята е да помогнем на хората да осъзнаят това всеки ден. И каузата ни е Човекът в центъра. Това заяви Нина Владимирова, съосновател и управляващ съдружник в "Human Business Studio", в предаването "Бизнес среща" с водещ Таня Кръстева.

"Две са основните неща, свързани с промяната, които правим - да подпомагаме компаниите стратегически да осъзнаят широкото понятие „управление на промяната“ и след това да управляват индивидуалната промяна по устойчив начин. Промяната на днешния ден е бумът на технологиите. Изглежда внезапно и лавинообразно. Смятам обаче, че технологиите постепенно ще променят живота ни. Има сектори като медиите, телекомуникациите и финансовия сектор, в които дигитализацията се случва много бързо, при други не чак толкова и все пак това, което казвам на бизнесите, е не дали, а кога ще трябва да се променят и колкото по-бързо, толкова по-добре”.

Най-деликатната част от промяната е всичко, свързано с хората, смята Нина Владимирова. 

"Всичко е въпрос на комуникация и емпатия и в този смисъл трансформацията е и лидерско умение", допълни тя.

“Хората по дизайн са адаптивни и много интелигентни и те не се страхуват от промяната по принцип, а от това да не бъдат излишни, сметнати за глупави или некомпетентни. Ето защо другото нещо, с което се занимаваме, е промяната на мисленето и нагласите в хората и организациите и тя е базирана на невропластичността на мозъка. Стига да знаеш и осъзнато прилагаш техниките за промяна на мисловните карти, това се тренира и възпитава".

Професионализмът, добротата и отзивчивостта са ценните качества, сподели Владимирова. Най-важното умение за мен е адаптивността и това да разпознаваш собствените и чуждите емоции, за да влияеш положително не само в професионален, но и в житейски план и да добавяш стойност за общността, посочи тя.

"Не смятам, че който и да е робот ще измести човек над средната интелигентност. Креативността, критичното мислене, холистичната преценка на даден проблем, интуицията – това са неща, които машините все още не могат да направят. Технологиите трябва да бъдат включващи, устойчиви и да държат сметка за неприкосновеността и информирания избор на хората, за да не са опасни и това са принципите, които налагат световните лидери. Ако технологията не се управлява, може да стане опасна. Необходима е устойчива политика и от нас хората зависи каква ще бъде симбиозата ни с машините и технологиите".