Бизнес среща

Вторник – петък, 20 часа
Автор и водещ: Таня Кръстева

Кой диктува последните тенденции на пазара на смартфоните?

Владислав Иванов, генерален мениджър на Motorola за Югоизточна Европа и Австрия, Бизнес среща, 23.04.2019

21:30 | 23 април 2019
Владислав Иванов, генерален мениджър на Motorola за Югоизточна Европа и Австрия. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Владислав Иванов, генерален мениджър на Motorola за Югоизточна Европа и Австрия. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Модата на пазара на смартфоните се диктува от производителите. Компаниите в бранша се стремят да създават нови модели, за да накарат потребителите да заменят настоящия си телефон. Това каза Владислав Иванов, генерален мениджър на Motorola за Югоизточна Европа и Австрия, в предаването "Бизнес среща" с водещ Таня Кръстева.

"Не смятам, че няколко камери снимат по-добре от една камера. Това е широка заблуда, която се е наложила през последните месеци".

5G ще бъде основен фактор за промяна на индустрията. Motorola е първата в света компания, която пусна търговски 5G телефон преди 3 седмици, заяви Иванов.

Конкуренцията в индустрията се основава на няколко основни фактора, обясни той.

"Първият фактор е продуктът, който всяка компания предлага. В повечето случаи продуктите, които излизат на пазара, са доста идентични. Към момента потребителското поведение се предопределя от маркетинговите послания".

Стремежът на всеки един от производителите е да създаде продукт, който да е уникален по някакъв начин и да убеди потребителите, че е по-добър, коментира гостът.

"В Motorola произвеждаме телефони, които са в среден ценови клас, но влагаме в тях технологии, които са характерни за високия ценови клас устройства. Имаме данни, че преките ни конкуренти спестяват някои от технологиите в средния ценови клас устройства".

Изкуственият интелект е силно заложен в развитието на компанията, отбеляза той.

„Още през 2015 г. показахме на изложение в Лас Вегас продукти като смарт огледало и сгъваем телефон. Всички тези проекти са подготвителни, за да може да се пусне готов продукт години по-късно. Motorola е сред първите компании, които инвестираха в иновации".

Скоро ще предложим много интересни продукти, обяви той.

"В последно време бяха предложени на клиентите нов тип устройства – сгъваеми телефони. Това отваря път на технологията да се развива през следващите години. Потребителите в Австрия се интересуват от малко по-висок клас смартфони, тъй като доходността им е по-висока. За нас сега е важно да засилим присъствието си в Австрия".

Компанията започва да произвежда все по-интересни устройства, които са подходящи за австрийския пазар, допълни Иванов. 

Във видео материала може да проследите целия разговор.