Бизнес среща

Вторник – петък, 20 часа
Автор и водещ: Таня Кръстева

Творческите прийоми в бизнеса с детска литература

Никола Райков, писател, Бизнес среща, 18.04.2019

21:30 | 18 април 2019
Никола Райков, писател. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Никола Райков, писател. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Специфичното при писането за деца е, че трябва да се внимава за подбора на думите, дължината на изреченията, цялостната структура. При децата повторенията на думи са ключови, за да могат те да следят историята. Това заяви писателят Никола Райков в предаването "Бизнес среща" с водещ Таня Кръстева.

"Истинското си призвание да пиша открих , когато синът ми стана на възраст, в която се четат детски книги. Тогава написах детска книга и се прие изключително добре. От финансова гледна точка, с програмиране бих изкарвал повече средства, отколкото чрез писането на книги, но най-важното е човек да се чувства щастлив".

„Голямото приключение на малкото таласъмче“, издадена и в Латвия, придоби очакван от мен интерес, задържан с времето, разкри Никола Райков. "Не очаквах такъв интерес към последните книги. А „Добросъците“ предстои да излезе в Китай. В момента сме във финален етап на преговори с Румъния и Молдова за „Голямото приключение на малкото таласъмче“", отбеляза той.

"През 90-те години книгите игри в България бяха изключително популярни. Бяха се превърнали в културен феномен. Исках да адаптирам този формат към най-малките деца. Пишейки, следвам интуицията си, а тя е водена от общочовешки ценности".

Създаването на една книга отнема около 4 месеца, като приблизително около месец е писането на текста, около два месеца – графична работа, и месец – печатът, уточни писателят. "В „Приказка от два свята“ има карта на приключението с десет стартови локации. Моите книги са ориентирани към фантастични и фентъзи елементи. Сърцето ми е в чисто художествения текст", допълни той.

Фондация „Таласъмче“ има за цел да помага на институции и деца в затруднено положение, сподели гостът. Множество са акциите към библиотеки, читалища, болници, деца с увреждания и нарушено зрение, добави той.

Изложенията дават най-добри резултати по отношение на пътя към чуждите пазари, смята Никола Райков.