Бизнес среща

Вторник – петък, 20 часа
Автор и водещ: Таня Кръстева

Как може да се подобри винената култура в България

Яна Петкова, винен експерт, Бизнес среща, 28.12.2019

21:30 | 28 февруари 2019
Обновен: 21:37 | 4 юни 2020
Яна Петкова, винен експерт. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Целта ни е да възвърнем любовта на българина към виното. България е един от най-старите производители на вино. Виното навсякъде се счита за културен продукт, като то е част от културата и ценностната система на всяка една страна. Това каза Яна Петкова, винен експерт, в предаването "Бизнес среща" с водещ Таня Кръстева.

"Амбицията ни е да имаме осъзнати потребители, които да следят за качеството на виното. По този начин изискванията към производителите и вносителите ще са високи".

Според нея малките и големите изби се нуждаят от по-висока винена култура.

„Българските изби са много добри технически и знаят как да дегустират, но много малко от тях знаят как правилно да презентират виното“.

Българските изби не намаляват теглото на бутилките, коментира Петкова. Тя обясни, че има модни тенденции във винената индустрия.

„Модата в бранша започва от времето на Древна Гърция. Тенденциите се сменят веднъж на 10 или 15 години. Излизат нови сортове, нови стилове вина, нови страни производители. В момента последната тенденция е към местни сортове“.

В момента има висок интерес към т.нар. непопулярни дестинации, което включва страните от Източна Европа, допълни гостът.

"Качеството на българските вина в момента е много високо. Българският потребител не дава прекалено много пари за вино, но това не го отличава от потребителите в другите страни. Българските потребители обичат да пият предимно българско вино".

В сегмента между 12 и 15 лв. българските вина срещат голяма конкуренция от чуждестранни марки, отбеляза Петкова.

Вижте целия разговор във видео материала.