За книгите в един електронен свят: Приятел или враг са новите технологии?

Александър Кръстев, основател на дигитална агенция "BookMark", Бизнес среща, 25.02.2019

21:30 | 25 февруари 2019
Александър Кръстев, основател на дигитална агенция "BookMark". Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Александър Кръстев, основател на дигитална агенция "BookMark". Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Социалните мрежи са каналът, който продължава да увеличава продажбите на книги през последните години. Разбира се, те имат и негативен елемент в лицето на пиратството, но като цяло въздействието им върху книгоиздаването е по-скоро положително. Това каза Александър Кръстев, основател на дигитална агенция "BookMark", в предаването „Бизнес среща“ с водещ Таня Кръстева.

Основно за социалните мрежи е доверието и осъзнаването сред книгоиздателите за необходимостта от комуникация с читателите, отбеляза Кръстев.

„Осъзнаването, че инструментите на социалните мрежи могат да се използват по най-правилен начин е много важно. Ако издателство залага на бизнес литература например, то може би не Facebook, a LinkedIn е най-подходящият канал за него... Тенденцията за усилване на интереса към социалните мрежи ще продължи“.

Кръстев, основател на сайта „Аз чета“, посочи, че при създаването на блога през 2006 г. говоренето за книги е било много ограничено.

„По онова време нямаше място, където да се говори за книги, имаше само едно телевизионно предаване. Ситуацията сега е сходна, само че вече се появиха места като Facebook, както и страшно много книжни блогове“.

Гостът отбеляза, че сайтът към момента не среща сериозна възрастова амплитуда сред читателите си, но голяма част от трафика към него идва именно от социалните мрежи.

„Никога не сме се опитвали да бъдем нито елитарни, нито да посочваме с пръст лошите и хубави книги и да определяме кои стават или не за четене... Това е обида за самите читатели“.

Според Кръстев България стои доста встрани от световните тенденции в книгоиздаването.

„Дълги години делът на електронни книги в САЩ растеше, като имаше моменти, в които те бяха дори по-продавани от физическите. Тук никога електронните книги не надвишиха повече от 1% от общите продажби. За сметка на това начинът, по които търсим и говорим за книги, се измести в електронна среда“.

Вижте повече във видео материала.